Data publikacji:
Projekty realizowane w ramach Programu Współpracy Transgranicznej Polska-Białoruś-Ukraina 2014-2020 to nie tylko wskaźniki, budżety, sprawozdania i płatności. Choć są to nieodłączne elementy, przede wszystkim każdy projekt kryje w sobie konkretne pomysły, wartości i marzenia osób go realizujących, a także historie tych, którzy skorzystali z ich realizacji.
Niektóre z nich chcemy Wam przybliżyć poprzez "Historie projektów" - cykl, który prezentuje ich bardziej ludzki (ale i zwierzęcy - jak w 1., 13. i 14. odcinku) wymiar naszych wybranych projektów. Zapraszamy do lektury!

Zakładanie winnic, uprawa winorośli i wytwarzanie wina jest częścią nie tylko dziedzictwa kulinarnego, ale także tradycji i historii Karpat. Widać to między innymi w nazwach miejscowości: Vynohradiv (UA), Winna Gora, Winnica, Winne (PL).
– pisze pan Maciej Sowiński, uczestnik projektu WineAcademy.
Istnieją dowody na to, że w obwodzie zakarpackim (UA) uprawa winorośli i wytwarzanie wina rozpoczęło się już w II w. n.e, czyli prawie 2 tysiące lat temu. W polskiej części Karpat historia uprawy winorośli sięga średniowiecza, a pierwsze winnice powstawały przy klasztorach, produkując wino do celów liturgicznych.
Uprawie winorośli w tej części Europy sprzyja dziś ocieplenie klimatu. Obecnie winnice w obwodzie zakarpackim zajmują powierzchnię ponad 4,5 tysiąca ha i skupione są głównie w pięciu okręgach: Berehovo, Irszawa, Vynohradiv, Mukachevo i Uzhhorod. W województwie podkarpackim powstało ponad 160 winnic, głównie w okolicach Jasła, Krosna, Przeworska i Jarosławia, a nawet stolicy województwa – Rzeszowa.
– wspomina pan Maciej.
W świecie znane są jednak przede wszystkim wina francuskie czy włoskie. Wina pochodzące z Karpat wciąż wymagają promocji i docenienia.
– podkreśla p. Ewelina Nycz ze Stowarzyszenia na Rzecz Rozwoju i Promocji Podkarpacia „Pro Carpathia”, polskiego partnera projektu.
Uczestnicy projektu, a wśród nich pan Maciej, podzielili się swoimi doświadczeniami z zakładania winnic i uprawy winorośli. Powstałe w ten sposób filmy instruktażowe oraz promujące tę część dziedzictwa niematerialnego Karpat przyciągają kolejne rzesze odwiedzających, miłośników dobrej kuchni i tradycyjnych upraw, którzy być może kiedyś dla nowej pasji też podejmą decyzję „o porzuceniu miejskiego życia”…
Szczegóły projektu można znaleźć tutaj.

[1] Enoturystyka – forma turystyki, skoncentrowana głównie na odwiedzaniu miejsc związanych z uprawą winorośli i wytwarzaniem wina
Opublikowano 03.02.2023 12:18:12
przez: Aleksandra Makowiecka
Zmiany treści (5)